Bi Nefes
Otizm için E-Atık
Elektronik atık, pil ve elektrikle çalışan kullanım ömrünü tamamlamış, tamir edilemeyecek seviyede zarar görmüş, veya arızalanmış elektrikli veya elektronik eşyalara denmektedir. Evlerde ve işyerlerinde kullanılan tüm elektronik aletler güncelliğini yitirdiğinde veya kullanım ömrünü tamamladığında atık konumuna gelmektedir. Büyük ev aletleri(buzdolabı, çamaşır makinesi vb.), telekomünikasyon cihazları, ses ve görüntü ekipmanları, küçük ev aletleri vb. gibi tüm cihazlar elektronik atık kategorisi altında toplanmakta ve geri dönüştürülmektedir.
Projemizin amacı , gelişen teknoloji ile günümüzün sorunu haline gelen elektronik atıkların otizmli çocuklarımıza eğitim desteği haline getirmektir. Sizlerde yaşam alanlarınızda oluşan elektronik atıklarınızı evsel çöplerinizden ayrı toplayabilir, otizmli çocuklarımızın eğitimine destek olabilirsiniz.
Projeye hakkında daha çok bilgi almak ve destek vermek için projenin websitesine girebilirsiniz.
Fark Yok, Sevgi Var
Fark Yok, Sevgi Var Projesi, 2021 Yılı Nisan Ayı Otizm Farkındalık etkinlikleri kapsamında TODEV ve Brand İletişim ortaklığında organize edilmiştir. Proje kapsamında Otizmli çocuklar İga Ceo’su Hüseyin Kadri Samsunlu, Turkcell Ceo’su Murat Erkan, Ng Hotels YKB Hediye Güral, Gloria Jeans Ceo’su Mehmet Dinçerler, Aras Kargo Ceo’su Utku Ayyarkin, Ant Yapı YKB Mehmet Okay, Aras Holding YKB Barış Baran Aras, CNR Flex Ceo’su Caner Çakır, Monster Notebook Ceo’su İlhan Yılmaz, Neuromar Ceo’su Seda Genç, Türsab Başkanı Firuz Bağlıkaya, Jolly Tur YKB Mete Vardar, Zorlu Holding Berrin Zorlu, GCL Geri Kazanım YKB Berrin Tektunalı, Haluk Levent, Ayşe Arman, Ahmet Hakan, Nazlı Çelik, Posta Gazetesi Yazarı Suna Akyıldız, Sabah Gazetesi Yazarı Didem Seymen, Milliyet Gazetesi Yazarı Lale Danışman, Hürriyet Gazetesi Yazarı Arda Sayıner’ın fotoğraflarını çektiler. Çekilen fotoğraflar Otizm Farkındalık etkinlikleri kapsamında Zorlu Performans Sanatları Merkezinde Sergilendi.
Otistik Bireylere Yönelik Yatılı Kurum, Pendik
Otizmin tanınması, tedavi ve rehabilitasyonu ile ilgili faaliyetlerde bulunan TODEV, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ile işbirliği yaparak otistik bireylere yönelik bir yatılı kurumu hayata geçirmek üzere bir proje başlatmış ve 2009 yılında Pendik’te 3050 m2’lik bir inşaat ile yaşam merkezi faaliyete geçmiştir. Mimari projesi Ergün Mimarlık tarafından çizilmiş olan projede otistik çocukların sosyalleşmekte, dış dünyayla iletişim kurma konusundaki sorunlarını mimari araçlarla ele almış, karşılaşma alanlarını maximize eden mekanlar yaratarak, bireylerin kendileri arasındaki sosyalleşme olanağını arttırılmıştır. TODEV, ayrıca erişkin otistikler için gündüz bakımı ve rehabilitasyon üniteleri gerçekleştirme çalışmaları yapmaktadır.
Hamit İbrahimiye Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi, Göztepe
TODEV 2000 yılında Kadıköy, Merdivenköy’de Milli Eğitim Bakanlığı ve Valilik ile birlikte yürütülen çalışmalar sonucunda Hamit İbrahimiye Otistik Çocuklar Eğitim Merkezinin açılmasını sağlamıştır. TODEV’in Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalışarak oluşturduğu ve kuruluşundan itibaren desteklediği Hamit İbrahimiye Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (OÇEM), otistik çocukların eğitim ihtiyaçlarını tek bir çatı altında toplayan ilk bağımsız OÇEM olması açısından büyük önem taşımaktadır. Otistik çocuklann ve ailelerinin eğitim ve rehabilitasyon ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacı ile oluşturulmuştur. Okulun tamamlanmasında, okula babasının adı verilen Mahmut İbrahimiye’nin yaptığı maddi bağış etkili olmuştur. Projenin mimarlığı bağış olarak Mimar Hüseyin Levent Aksüt, çevre düzenlemesi ise Kadıköy Belediyesi tarafından yapılmıştır. 20.07.1998 tarihinde temeli atılan kurum, 15.08.2000 tarihinde tamamlanmış ve 09.10.2000 tarihinde eğitim vermeye başlamıştır. Buna karşılık okul içinde 230 m2 lik bölüm vakfa tahsis edilmiş, o bölümde vakıf İktisadi İşletmesini kurmuş, rehabilitasyon hizmetleri verilerek, eğitim faaliyetlerini yürütmüş, bir yandan da elde edilen gelir okulun eksiklerine harcanmıştır. TODEV Rehabilitasyon ve Terapi Merkezi, 2001 yılında kurulmuş ve kurulduğu günden 2015 yılına kadar otistik çocukların, gençlerin ve ailelerinin eğitim ve danışmanlık gereksinimlerini karşılamak amacıyla hizmet vermiştir. Vakıf protokollerde verdiği sözleri ve taahhütleri yerine getirmiş olsa da, yeni çıkan 5072 sayılı yasa ile resmi binaların içinde bulunan dernek ve vakıfların bu alanların dışına çıkması gerektiği için 2015 yılında Vakıf İşletmesi eğitim faaliyetlerine ara vermiştir.
Hayriye Kemal Kusun Özel Eğitim Okulu, Moda
Otizme Sevgiyle Bilinçli Hizmet Derneği; Türkiye’de ilk kez yalnızca otistik çocuklara eğitim veren Hayriye Kemal Kusun Otistik Çocuklar Merkezi’nin hizmete açılmasına öncülük etmiştir. Henüz otizm hakkında farkındalığın çok sınırlı olduğu zamanlarda, otistik yakınlarının öncülüğünde kurulan bu kurum, 90’lı yıllarda 6 yıl süre ile faaliyetini sürdürmüştür ve Vakfın kurulum aşamasında önemli bir yere sahiptir.